Māls ir kvalitatīvs un elpojošs, siltumizolējošs celtniecības materiāls, kuru izmanto sienu un griestu apmešanā.

Apmešana

Māla apmetums ir elastīgs un stiprs apmetums, kas sastāv no dabīgajām smiltīm, māla un pastiprinošajām šķiedrām. Apmetuma maisījumu var pagatavot dažādos veidos, atkarībā no izmantojamā māla (māls, kas iegūts tieši no zemes, māla pulveris, sausais māla pulvera maisījums).Apmetumam ir ieteicams pievienot meldrus, linu šķiedras, sasmalcinātus salmus vai celulozes šķiedras, lai tas kļūtu stiprāks un noturīgāks.

Virsmas

Māla apmetumam ir piemērotas visas rupji apmestās virsmas un akmens virsmas ar graudainu struktūru. Apmetot koka virsmas uz tām ir jāuzklāj apmetuma apšuvums: niedru apšuvums, skaidu apšuvums, vai citi apmešanai izmantojamie apšuvumi. Māla apmetumu var izmantot karstu virsmu apmešanai – krāsnīm skursteņiem utml.

Virsmai ir jābūt tīrai no putekļiem, taukiem, eļļām, citām kustīgam daļīņām un vielām, kas var kavēt pieķeršanos. Tāpat tur nedrīkst būt vielas, kas veicina izspiešanos kā piķis, pelni. Irdenās apmetuma vai sienas daļas ir jānostiprina vai jāpārklāj ar jaunu nobeiguma kārtu. Apmestas un irdenas, putekļainas vai nelīdzenas virsmas no sākuma ir jānogruntē ar kazeīna grunti vai mālu sajauktu ar ūdeni, vai arī tās ir jāsamitrina ar tīru ūdeni.

Gludas virsmas (piem. Ģipsis) ir jānogruntē ar graudainu minerālu grunti. Lai uzlabotu apmetuma pieķeršanos virsmai, pirmajai apmetuma kārtai var pievienot celulozes līmi.

Apmešana

Apmetumu uzklāj uz sagatavotas un samitrinātas virsmas ar plastmasas vai metāla lāpstiņu. Apmetumu ieteicams uzklāt divās kārtās – pirmajā kārtā izmantojot lielākas frakcijas (0-4 mm) sastāvdaļas, kur apmetuma kārtas optimālais biezums ir ~10 mm, otrajā kārtā izmantojot mazākas frakcijas (0-2 mm) sastāvdaļas, kur apmetuma kārtas optimālais biezums ir ~ 5-10 mm. Pirmajai apmetuma kārtai jāļauj nožūt vairākas nedēļas. Žūšanas procesu var paātrināt ventilējot telpas un lietojot iekārtas, kas paredzētas mitruma noņemšanai.Apmetums uz sienas var žūt ļoti nevienmērīgi, žūšana ir ātrāka virsmu stūros un vietās, kur ir ātra gaisa apmaiņa.

Apmetuma apakšējai kārtai ir jābūt pilnībā izžuvušai pirms uzsākt nākamās kārtas uzklāšanu. Pirms nākamās kārtas uzklāšanas izžuvusī kārta ir mazliet jāsamitrina. Apmešanas pabeigšanai var izmantot plastmasas vai gumijas apmetuma izlīdzināšanas lāpstiņu, sūkli vai metāla špakteļlāpstiņu. Laiks no apmešanas līdz apmetuma kārtas izlīdzināšanai var variēt atkarībā no virsmas mitruma, gaisa mitruma līmeņa telpās, kā arī apmetuma maisījuma konsistences. Tad, kad ir pazudis ūdens no apmestās virsmas un apmetums ir kļuvis tumšāks, virsma ir gatava apmetuma izlīdzināšanai un apmešanas pabeigšanai.

Virsmas pabeigšana

Ar birstes palīdzību ir jānoņem liekās smilšu daļiņas no izžuvušās, apmestās virsmas. Lai virsmu pasargātu no putekļiem un nostiprināt, to ir ieteicams pārklāt ar kazeīna vai celulozes grunti. Virsmu ieteicams krāsot ar dabīgām krāsām (kazeīnu, kaļķa vai māla krāsu), tādējādi saglabājot tās vērtīgās īpašības.


Avots:esb.wspoint.com